Wednesday, August 19, 2015

How Stupid I Am !

Assalamualaikum people !

OMG ! You know what, I am totally stupid! hahahaha.. I'm trying to pay my uni fee but when I'm trying to key in my matric and ic number, the system told me that my matric and ic number is not in the system and I was what? How I'm going to pay the fee ? I am super lazy to go to bank and making the bank slip and so on. You know what, after 1 day trying to key in the matric number and try it again and again, I try to open the offer later and just copy and paste the matric number. and taraaa I can finally open the online banking system. Do you know what is going wrong for the whole day ? I thought that my matric number start with AL padahal AI yes, huruf i. what a day !

Tuesday, August 18, 2015

Software Engineering Student at UTHM

Assalamualaikum and hello everyone ! 

Alhamdulillah on 11 August 2015 I've got an offer from UTHM yeayyy! At first I was frustrated because my expectation was I will get UKM in food course but yeah I've got offer from UTHM. UTHM is located at Johor and I was shock ! In my matriculation level, I went to Kolej Mara Kulim, Kedah and now in JOHOR ? But looking at the course, Software engineering makes me relief because this is my love. 

By far, I've done some research about the uni and UTHM is great ! My course is just about 3.5 years. I hope that I can manage my time and money there because hehehe I want to go to Singapore in my final year kalau boleh. I didn't get wpp PTPTN but I'll try to apply any scholarship if any equivalent to my matric result (duh!). Believe it or not I didn't make any preparation to go to uni. I was super lazy padahal next week dah nak pergi daftar. 



Anyway, talking about Software Engineering,I've read some of others blog about this and some of the bloggers said that Software Engineering is really hard to stick to one job and I ask about it to my family and friends but they encourage me to just proceed and study because the job scope is large, just tawakal and usaha sebab ni rezeki, kita tak tahu. 2 days ago I went to Digital Mall and I've got a laptop yeayyy! and today TM staff came to my house and doing the unifi installment yeayy! (again) . 

This is one of the big step in my life, to proceed to my degree level. My next step ? Getting a job or maybe doing part time master (ye la, masa bujang ni kena habiskan masa untuk belajar) . My target is to continue my study till phD level. I might not fulfill my parents dreams of me being a medical doctor but let the doctor title to be in my name. Being able to see them happy and looking me succeed is the most beautiful things in my life. Next year I am 20. Some of my family or friends start to discuss about marriage. hmm ? Maybe I just want to berbakti to my parents and give what my adik-adik want. Let me travel around the world first ? Hahaha andartu la kau. 

Anyway, pray for me! xoxo, Leeyana.

Tuesday, July 14, 2015

Happy Eid

Assalamualaikum, my blog is quite dull kan? haha it is because, I am so lazy to deal with the designs etc but I'll do it, later. Today is tuesday and tomorrow is the day me and my family are going to BALIK KAMPUNG! All my cookies are done and I'll bring all those cookies to my kampung. Last 2 years, I can't do any of kuih raya just because I'm having my SPM then I am busy with my college but this year, I manage to do it alone even though my ibu said that I can't do any of cookies but yeah, I've got money in my pocket and I buy some stuff to make cookies. So, this year, I have done biskut sarang semut, blueberry cheese tart and honey cornflakes. Today, I want to add just one more of my fav cookies which is Biscotti but I couldn't find any of pistachio but I only got almond and I'll try to do Almond Biscotti. Happy Eid everyone !

Thursday, July 9, 2015

Because I'm a Girl

Assalamualaikum, hello internet! It's been a long time I did not update my blog or vlog lately. Idon't know why. Uh, I hate this kind of feelings, it feel so uneasy and insecure. Growing up with 3 brothers is quite difficult actually. Some of people would say that being the only daughter would be so much fun because you'll be the favorite among your family members. NAAH , not at all.

My parents gave me my name NUR LIYANA which means the light of softness or gentle or whatsoever it call because I'm the second children and I'm a girl. The first one is a boy. So, I am the one who responsible to uphold my parents vision to be a gentle women but here it comes, two more boys are coming and after 15 years finally I've got a little sister and now she is 4 years old.

 

It kinda sad when I'm not a type of girl who have this charming attitude, soft voice, know how to walk like princess, know how to dress up, know how to impress the older but it is me. Sometimes, i feel like I am the only one who accepting myself or am I just over thinking? Come on, I'm a girl and girls always do that right ? To be honest, my parents was so impress with my older brother but I have no problem at all about that. He can talk to my parents about friends, politic issues, about his uni, he can go out till midnight, he can drive a car. You know, he is a man right?

But, I just want the same attention that my parents gave to my brother. Sometimes, I have nothing to chat with my father when both of us in the car, I just pop out some story or whatsoever but it just me who talking and seems like my father don't know how to react to the story. My mother sometimes have hearing problems but when I'm talking to her, mostly she is angry or she just ignore what I'm saying. AHHHHH, it is so sad! I feel like I'm left behind by my own family.

Yes, I admit when I was like 14 or 15 years old, I love to lock myself in my room but now I am a grown up girl who want some productive life and it makes me feel like I want to start over again my life in the internet. I don't know. I try to make everything perfect but sometimes it did not turn well. From pre-school, I am the laziest one who want to go to school. In my elementary school, I am the one who can get a higher score than average but my parents told me I'm just lazy. At my age now, the told me again that I'm lazy because I did not doing the house chores but I did. They just didn't see it or sometimes I just too tired and did not do my work at that time and BOOM they just judge me on that time. I am not being ungrateful or just wanted someone to praise me but I just have that word enough . Treat me like I am 19 and almost 20. I am a part of the family but sometimes I just feel comfortable to voice out loud my opinion in front of others but being quiet as mouse in front of my family. It is 2 different personality. Am I being like this just because I am a girl ?


 

Saturday, June 20, 2015

Juadah Ramadhan: Roti John Sedap, Senang dan Simple

Assalamualaikum, selamat menyambut bulan Ramadhan! Apa menu berbuka puasa anda ? Masak sendiri atau beli di bazaar ramadhan ? Kalau yang ada anak ramai tu, mungkinlah masak sendiri, bankrup la kalau nak ke bazaar hari-hari kan? Kalau yang tinggal berdua tu mungkin beli je, senang. Kalau saya, tak ada lah nak ke bazaar, dengan sesak nya lah. 

Lagipun, family saya yang kat rumah ni ada 5 orang. 2 lagi tengah sambung belajar. Saya kan tengah bercuti, so saya in charge untuk masak sahur dan ibu masak berbuka tapi kalau time berbuka tu saya masak kuih-kuih je camtu dan harini saya masak roti john.

Kalau kita beli makanan kat luar, kadang-kadang tak puas hati sebab lebih telur dari dagingnya kan. So, ini dia resepi yang simple tapi sedap gila okay.

 Juadah Ramadhan: Roti John Sedap, Senang dan Simple:

Bahan-Bahan:

Roti (terpulang nak pakai roti apa. Saya pakai roti gardenia yang untuk roti john tu tapi kalau nak pakai roti biasa pun boleh jugak, bantai je)

Bahan untuk telur roti John:

3 biji telur ( saya guna yang kecil )
200 gram ayam/daging kisar (ni pun ikut suka, kalau suka daging ni sikit, masuk lah sikit je sebab yang ni pun kira banyak jugak daging nya)
2 sudu rempah kari
setengah biji bawang besar (hiris halus)
1 ulas bawang putih (hiris halus)
minyak untuk menumis
sedikit garam

Cara-Cara :

1. Panaskan kuali dan masukkan minyak sikit untuk tumis.
2. Masukkan Bawang besar dan bawang putih dan tumis hingga naik bau.
3. rempah kari tu di bancuh dengan sedikit air, supaya senang nak tumis.
4. Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan air tadi dan tumis sehingga naik minyak.
5. Kemudian, masukkan ayam/daging kisar dan kacau sampai masak dan agak kering.
6. Tutup api, ketepikan, dan tunggu sejuk.
7. Bila dah sejuk, masukkan telur dan gaul sekali.
8. Masukkan sedikit garam sebagai perasa.

Baiklah, inti dah siap. Sekarang, masa nak buat roti john!

cara-cara:

1. Panaskan kuali,
2. Letak sedikit minyak/mentega. (kalau pakai non stick pan tak payah pakai minyak pun tak apa)
3. Letak inti kita tadi dalam kuali agak-agak untuk satu roti tu, jangan lah kau letak semua haha
4. Biar seminit dua, tapi kalau malas, letak je roti tu atas inti tadi dan tekan sedikit dan tunggu sampai masak. (Api jangan kuat sangat)
5. Angkat !

Okay, roti john kita dah siap. Kalau kau tu jenis pemalas, kau letakkan jelah sos cili, mayonis dan timun dan makan.

Tapi, kalau awak rajin macam saya hahaha buat la filling sayur ni.

Bahan-bahan : (sukatan ikut suka korang la)

sayur kubis dihiris halus
mayonis

cara-cara:

1. campurkan sayur kubis dan mayonis dan gaul rata.

Saya juga buat salsa tomato, sangat sedap dipadankan dengan roti john kita ni taw.

Bahan-Bahan:

1 biji tomato
setengah biji bawang besar
setengah biji timun (timun saya comel je)
1 sudu daun ketumbar yang dihiris halus
1 sudu perahan lemon ( nak pakai limau pun boleh)
sedikit garam

Cara- cara:
1. Potong tomato, bawang besar dan timun secara dadu ( halus-halus je)
2. Campurkan semua bahan dan gaulkan sekali.


Okay, dah siap. Cara saya hidang, saya ambil roti john tu, letak sayur mayonis then salsa tomato kemudian saya letakkan sos cili sikit. Siap! 

Okay tu je, Harap semua cuba. Bagi anak-anak tu makan makanan yang ibu-ibu masak. terjamin kebersihan, kalau kat luar? Haa, yang paling penting, masakan tu pengikat kasih sayang antara keluarga. Sekali lagi, Selamat berpuasa :)


//pssst, masak ni campak-campak je, kalau nak ubah suai pun boleh, nak letak cheese ke apa ke, ikut je. Masak ni jangan takut hehe//







Friday, June 12, 2015

Pengalaman : Kebakaran Rumah Sendiri !

Assalamualaikum readers, okay malang memang tak berbau. SUNGGUH. Jadi harini aku nak share pengalaman aku dalam kebakaran. Rumah sendiri okay. Aku duduk rumah flat. Pintu keluar masuk ada 1 je. Kalau nak keluar dari tingkap pun mengundang maut sebab aku tinggal tingkat 12. Memang no other way out selain daripada pintu ruang tamu. Dah la dapur sebelah dengan ruang tamu then baru lah bilik. Maksudnya, ruang tamu kat tengah.

Ceritanya macam ni, aku tengah rilek kat dalam bilik, yelah pagi lagi kot. Lepas tu, Tak ada elektrik. Aku ingat biasalah tu, kejap lagi ada lah kot. Lepas tu, adik aku yang kecik sekali umur dia 4 tahun, dia panggil lah aku. Aku pun keluar dari bilik. Terkejut aku tengok api dah marak kat dapur. Aku panggil ayah, ayah masa tu ada dalam bilik. Aku ingatkan shot lepastu terbakar, ayah suruh bawa adik keluar. Aku pun dukung dia dan terus bawa dia keluar. Jiran sebelah dah tunggu kat depan rumah dan tanya kenapa. Aku pun jawab lah terbakar. Jiran aku panggil lah gentlemen kat tingkat bawah. Aku panggil jiran-jiran yang lain. Mak cik Jie pun jerit "woi, Api Api! Terbakar!". 

Jiran pun tanya aku kenapa boleh terbakar, aku jawab lah tak tahu sebab aku tak memasak pun pagi tu. Aku bukak pintu, api dah padam. Jiran-jiran semua masuk nak tolong. Rupanya, ayah aku yang lupa tutup api. Ayah nak masak nugget, panaskan minyak dan pergi masuk bilik, lepastu lupa. Then bila dah panas sangat api marak lah kan. memang marak sampai ke atas dan dari siasatan aku (hahaha) , penyedut asap tu kan ada lampu, cover lampu tu kan plastik, bila panas plastik tu mengecut, dan dalam tu kan ada mentol, situ lah punca api tu. mentol meletup, dan bomm terbakar.

Memang takut wey, Memang betullah orang cakap, api ni kecil-kecil boleh buat kawan, dah besar jadi lawan. Nasib baik ayah tak panik, ayah merangkak dan ambil periuk tu, nasib baik ada pemegang dia kan. Yang paling takut ialah nak siram air sebab periuk tu kan ada minyak, bila minyak bercampur dengan air, mudah terbakar dan ayah ambil periuk tu campak dalam air kat dalam bilik air. Gila wey, tak terbayang rumah sendiri terbakar. Bila kebakaran yang disebabkan atas dapur ni memang bahaya, sebab sumber api tu terus terbuka, bawah dapur kan ada getah gas dan tabung gas, kalau meletup tu memang bahaya dan lagi bahaya sebab rumah kecil macam rumah flat ni, senang je api nak sambar.

Jadi, untuk yang lain berhati-hati lah dengan api ni sebab kita tak boleh duga. Dan sekarang dapur rosak kat bahagian penyedut asap dan plug lampu dan plug dapur. So, sampai sini je cerita aku dan mungkin anda yang lain nak share pengalaman anda?

Ni dia gambar dapur yang dah terbakar tu:






Tuesday, June 2, 2015

Holiday !

Hai, Assalamualaikum...

Okay, sebenarnya niat nak update blog tiap-tiap hari kat kolej kan ? Tapi..... busy final ! hahaha dan sekarang aku dah habis matrik taw. So, aku tengah bercuti kat rumah. Biasalah, niat tu mestilah nak kerja sbb nak duit and nak beli laptop tapi postpone dulu niat tu sebab malas. MALAS? ye, malas.

So sekarang ni kerja aku mengemas rumah, masak, ambil adik2 dari sekolah dan seumpamanya. Jadi suri rumah yang berjaya. Walaubagaimanapun aku tetap rasa bosan. Yelah, dulu lepas PMR rajin je nak involve dalam blog, vlog dan social media yang lain tapi lepas SPM sibuk kerja pulak then lepas matrik, jadi malas. Aku pun tak tahu kenapa. Aku sebenarnya mengharapkan seseorang untuk baca blog ni. Kiranya aku berangan someone tu akan follow story aku dan entah, macam ada someone yang dengar apa yang aku nak cerita.

Oh, baru-baru ni, aku dapat panggilan temuduga UKM bagi program sains makanan dengan pengurusan perniagaan. For the first time, temuduga tu kena buat video dan upload ke youtube supaya pihak diorang boleh tengok. Agak akward sikit lah dan mula meragui cara mereka, adakah mereka akan tengok video tu sampai habis ? mestilah kan tapi aku yang mengada rasa ntah apa-apa.

So far, aku tak ada dipanggil untuk temuduga yang lain lagi cuma aku harap sangat aku dapat masuk course kat UKM ni, aku nak involve dalam food industry. Tak kira lah, aku nak involve dalam kerjaya berkenaan pembuatan makanan. Doakan aku berjaya!

Sebenarnyakan, aku dah lama teringin nak travel. Pertama sekali aku nak pusing satu Malaysia. Walaupun aku study kat Kulim dulu, aku tak pernah travel ke Pulau Pinang or Pulau Langkawi. Penang tu pernah la travel masa sekolah dulu tapi pulau Langkawi tak pernah lagi. Sedih kan? Sebab parents aku selalu bawak aku pergi Teluk Batik sebab dekat dengan kampung hahaha. Ok, so sekarang aku teringin nak pergi Sabah. Cantik sangat laut kat Sabah. Aku suka tengok tempat yang macam tu. You know, biru laut, angin bayu, bunyi ombak, weh bestnya.


Seronok kan pada mereka yang memang dari keluarga yang senang yang dari kecil dah pergi travel. Tapi tak apa, jangan sedih-sedih. Kita punya kudrat, belajar elok-elok, kerja lepas tu pergi la mana kau nak pergi cik Liyana oi. 

Ok, sekarang dah bulan 6, bulan 9 dah masuk U untuk degree. macam tak percaya sebab nya rasa diri ni masih bawah umur hahaha. tapi, aku harap dapat UKM sebab dekat dengan rumah. So nanti apa-apa hal senang nak balik. Tambang pun tak mahal. Tapi tak dapat la nak merasa jelajah negeri orang kan? Setiap perkara tu mesti lah ada yang baik dan buruknya. Ambil yang baik je dan jangan lupa untuk bersyukur sebab selama mana kita bersyukur, selama itu kita rasa cukup.

Sampai di sini sahaja coretan aku untuk harini. wassalam.

Saturday, February 7, 2015

Final semester at Kolej mara kulim

Assalamualaikum,
Alhamdulillah aku dah sampai kat kolej lepas seminggu cuti. Yang paling penting lagi 3 bulan aku habis matrik. yeay... Actually tak sampai 3 bulan pun sebab final exam 20/4/2014 dan sekarang ni dah 7/2/2015. Pejam celik pejam celik dah nak habis matrik dah.

Dan mulai sekarang, aku dah boleh menaip kat blog dah sebab aku bawak notebook buruk aku ni hahaha buruk-buruk pun banyak dia berjasa kat aku kan lappy ? Aku rasa aku nak design balik lah blog ni dan nak blog walking macam dulu. Rindu sangat nak jadi macam dulu , rajin ber blog dan sebagainya dan maybe aku nak buat duit sikit dengan blog ni. Sambil menyelam minum air kan?

Esok dah mula kelas macam biasa sebab kedah mula hari hari ahad, so my class would be on sunday jugak lah kan ? Mood cuti tu tak hilang lagi dan aku masih malas nak pergi kelas esok dan alhamdulillah sejak masuk matrik ni aku tak pernah lagi lah ponteng kelas saja-saja. hehehe...

okay, sampai sini dulu. xoxoxo, love, yana :*

Friday, February 6, 2015

New Life

Assalamualaikum..
lama sangat rasanya tak menaip kat blog ni. Setelah beberapa kali blog ni di padam semua entry dan tinggal lah yang entah apa-apa. Haha. Sama lah cerita hidup aku yang aku padam semuanya yang dulu dan nothing left. Aku dengan hidup aku yang baru.

Setelah SPM habis, aku dah rasa kerja sekejap sebagai worker coolblog. buat air. Aku dah habiskan lesen kereta aku dan yang masih tergendala cumalah lesen motor dan aku akan sambung bila aku habis matrik tahun ni. Okay, sekarang aku sedang menuntut di Kolej Mara Kulim dalam Program Matrikulasi KPM selama setahun dan insyaallah aku akan habiskan matrik lagi 3 bulan dan sekarang aku sedang bercuti. Mid-sem break.

banyak yang aku belajar bila berada jauh dari family dan ini pertama kali aku berjauhan dengan family aku memandangkan aku dulu hanya bersekolah biasa dan bila masuk matrik , dapat pulak Kolej Mara Kulim, aku ditempatkan dalam dorm, bukan bilik ye. So, macam-macam aku belajar. Respect, trust, bersyukur dan macam-macam lagi.

aku tak tahu kenapa aku masih dibayangi dengan hidup aku yang lama. Hidup aku dan dia. Padahal, dia mungkin dah tak ingat aku mungkin dah tak ingat nama aku pun. Hidup mengajar aku untuk jadi lebih matang. Aku InsyaAllah akan menyambung Ijazah pertama aku pada bulan september ini. Banyak sangat yang perlu aku tunaikan bukan sahaja pada diri aku dan keluarga aku tapi pada dia. entah kenapa, aku nak tunjukkan yang aku boleh berjaya tanpa dia. benci ? dendam ?

2015 tahun yang kurang bernasib baik bagi aku. Kulit aku, kulit aku ditumbuhi jerawat macam cendawan . Semua orang tegur aku, dan aku hanya boleh senyum dan bagitahu kulit aku mula sensitif . baru aku faham kulit orang berjerawat tu macam mana dan aku tak ada jalan penyelesaian untuk masalah kulit aku ni dan aku mula trauma dan takut untuk pakai apa-apa produk pun.

Esok aku kena balik kedah . Ahad dah mula class and I've done nothing for the next class. haih, aku nak cuti lagi. Aku malas nak mula class. Oh btw, doakan aku utk dapat course yg best utk degree nanti dan aku still tak tahu aku nak jadi apa hahaha hmm sebenarnya agak teruk bila kau dah nak degree and kau still tak tahu kau nak apa dalam hidup kau kan. Yelah, aku rasa down sikit emm banyak sebenarnya bila result first sem aku agak teruk hanya sekadar lulus. Kau ingat kau akan dapat masuk medic ke nanti ? of course tak sebab medic nak 4.0 tapi apa nak buat kan sebab benda dah jadi so aku apply la course yang aku boleh masuk dan di antaranya ialah course math. Doakan aku berjaya.

Sampai sini je bebelan aku harini. Semoga hari anda dirahmati oleh Allah dan aku harap aku dapat menulis lagi di blog ni dengan macam-macam perkongsian dan mungkin lebih inspiring lagi. assalamualaikum :)