Friday, June 12, 2015

Pengalaman : Kebakaran Rumah Sendiri !

Assalamualaikum readers, okay malang memang tak berbau. SUNGGUH. Jadi harini aku nak share pengalaman aku dalam kebakaran. Rumah sendiri okay. Aku duduk rumah flat. Pintu keluar masuk ada 1 je. Kalau nak keluar dari tingkap pun mengundang maut sebab aku tinggal tingkat 12. Memang no other way out selain daripada pintu ruang tamu. Dah la dapur sebelah dengan ruang tamu then baru lah bilik. Maksudnya, ruang tamu kat tengah.

Ceritanya macam ni, aku tengah rilek kat dalam bilik, yelah pagi lagi kot. Lepas tu, Tak ada elektrik. Aku ingat biasalah tu, kejap lagi ada lah kot. Lepas tu, adik aku yang kecik sekali umur dia 4 tahun, dia panggil lah aku. Aku pun keluar dari bilik. Terkejut aku tengok api dah marak kat dapur. Aku panggil ayah, ayah masa tu ada dalam bilik. Aku ingatkan shot lepastu terbakar, ayah suruh bawa adik keluar. Aku pun dukung dia dan terus bawa dia keluar. Jiran sebelah dah tunggu kat depan rumah dan tanya kenapa. Aku pun jawab lah terbakar. Jiran aku panggil lah gentlemen kat tingkat bawah. Aku panggil jiran-jiran yang lain. Mak cik Jie pun jerit "woi, Api Api! Terbakar!". 

Jiran pun tanya aku kenapa boleh terbakar, aku jawab lah tak tahu sebab aku tak memasak pun pagi tu. Aku bukak pintu, api dah padam. Jiran-jiran semua masuk nak tolong. Rupanya, ayah aku yang lupa tutup api. Ayah nak masak nugget, panaskan minyak dan pergi masuk bilik, lepastu lupa. Then bila dah panas sangat api marak lah kan. memang marak sampai ke atas dan dari siasatan aku (hahaha) , penyedut asap tu kan ada lampu, cover lampu tu kan plastik, bila panas plastik tu mengecut, dan dalam tu kan ada mentol, situ lah punca api tu. mentol meletup, dan bomm terbakar.

Memang takut wey, Memang betullah orang cakap, api ni kecil-kecil boleh buat kawan, dah besar jadi lawan. Nasib baik ayah tak panik, ayah merangkak dan ambil periuk tu, nasib baik ada pemegang dia kan. Yang paling takut ialah nak siram air sebab periuk tu kan ada minyak, bila minyak bercampur dengan air, mudah terbakar dan ayah ambil periuk tu campak dalam air kat dalam bilik air. Gila wey, tak terbayang rumah sendiri terbakar. Bila kebakaran yang disebabkan atas dapur ni memang bahaya, sebab sumber api tu terus terbuka, bawah dapur kan ada getah gas dan tabung gas, kalau meletup tu memang bahaya dan lagi bahaya sebab rumah kecil macam rumah flat ni, senang je api nak sambar.

Jadi, untuk yang lain berhati-hati lah dengan api ni sebab kita tak boleh duga. Dan sekarang dapur rosak kat bahagian penyedut asap dan plug lampu dan plug dapur. So, sampai sini je cerita aku dan mungkin anda yang lain nak share pengalaman anda?

Ni dia gambar dapur yang dah terbakar tu:


No comments: